La Denominació d’Origen Empordà, creada l’any 1975, empara i garanteix els vins produïts en aquesta zona. Compta amb una cinquantena de cellers, uns 300 viticultors i una superfície de vinya d’aproximadament 2000 ha distribuïda entre 55 municipis de les comarques de l’Alt i del Baix Empordà, que es delimiten en dues zones separades geogràficament.

La zona de producció de l’Alt Empordà es troba a l’extrem nord-oriental de Catalunya (des de la ciutat de Figueres fins al nord a la frontera amb França) arrecerada a la falda de les serres de Rodes i de les Alberes, en un arc que va des del Cap de Creus a la denominada Garrotxa d’Empordà (Albanyà).

La zona de producció del Baix Empordà es troba delimitada al nord pel massís del Montgrí, al sud-oest pel massís de les Gavarres, que forma una plana costanera amb el massís de Begur, i a l’est per la Mediterrània.

L’Empordà presenta un paisatge de contrastos, amb els límits naturals al nord de la zona muntanyosa dels Pirineus, i a llevant, el mar Mediterrani, amb l’espectacular Costa Brava, fan de l’Empordà un lloc únic, que uneix mar i muntanya, un territori extraordinari marcat per la presència del vent del nord, la tramuntana.

 

www.doemporda.cat